Smok dzięki swoim studiom i rodzinie miał bliżej do czynienia z kilkoma kulturami – bułgarską, brytyjską i chińską.
Po kontaktach z pierwszą z nich do dziś lubi paprykę – i surową i duszoną i pieczoną, z drugą – maślane, kruche ciastka, z trzecią – całkiem sporo smaków, np.:
1. prażone pestki słonecznika
2. ogórek z czosnkiem
3. bakłażan po domowemu
4. herbaty wulong i milk wulong
5. herbata jaśminowa
6. bubble tea czyli bawarka z tapiokowymi kuleczkami
7. chinskie pierogi
8. sajgonki ( czyli po mandarynsku: wiosenne zawijance )
Co do zapachów, to po styku z kulturą bałkańską smok przepada za zapachem różanym, z kulturą anglosaską – za zapachem lawendy, a dzięki styczności z kulturą chińską Smok znajduje upodobanie w zapachach:
1. zielonej herbaty
2.kwiatu herbaty
3. kwiatu chińskiego jaśminu
4. kwiatu osmantusa
5.drzewa sandalowego
Z Chin i Tajwanu zostało też Smokowi upodobanie do smaku i zapachu kilku owoców, a szczególnie:
1. mandarynek
2. mango
3. pomelo czyli youzi
4. granatu
5. małych słodkich winogron ( czy to świeżych czy to w formie rodzynek )
Miło się je spożywa ubranym w chińską jedwabną piżamę, słuchając tradycyjnej chińskiej pieśni o jaśminie…