‘Chińczyka z Senatorskiej’ wymyśliła Kasia Kloch wespół z Chinką Hu Peifang w 1973 roku.
Opatentowaly one wtedy dwie potrawy, które są tam serwowane do dziś – tyle, że obecnie w nowej lokalizacji, przy ulicy Okopowej 23, po czym pani Kasia założyła mały lokal przy Senatorskiej, przy siedzibie Towarzystwa Przyjaźni Polsko-Chinskiej.
Lokal jest czynny od 12ej do 19ej od poniedziałku do piątku i od 12ej do 17ej w soboty.
Można w nim wybrać albo jedną z dwóch potraw albo potrawę łączoną w ilości 300, 600 lub 900 g ( a we wtorki serwowany jest dodatkowo smażony makaron sojowy z dodatkami ).
Te potrawy dzielą się na slodko-kwasną jasną na bazie ryżu, kurczaka i bambusa ( kiedyś zastępowanego kalarepą)
i innych warzyw oraz słoną ciemną na bazie ryżu z ciemnym mięsem i grzybami mun ( kiedyś zastępowanymi pieczarkami ).
Obie potrawy są dość pikantne.
Lokalowi przy Okopowej udało się też zachować orientalną estetykę retro i bardzo miłą obsługę.